Rollade braden

Rollade braden

Doet u bij het aanbraden niet al de braadboter ineens in de pan, maar voeg ongeveer 1/4 deel later toe. Keer de rollade regelmatig. Leg het deksel schuin op de pan, dan kan het vocht ontsnappen terwijl de warmte toch in de pan blijft. Zo voorkomt u dat het vlees gaat smoren, (dat gebeurt namelijk als het deksel de pan afsluit.)

Bijna vergeten: het ezeltje
Het ezeltje, of liesstuk, is een bijna vergeten deel van het rund. Jammer, want het is een prima stuk vlees. Om precies te zijn: de slip van de lende die dicht tegen de dikke lende aanligt. Het kan in zijn geheel worden gebraden, maar ook worden gestoofd of in plakken gesneden als biefstuk worden gebakken. 

De traditionele Hollandse gehaktbal

Ingrediënten voor 4 gehaktballen

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 sneden witbrood
  • 1 ei
  • 2 dl melk.
Bereiding
 
  • Snijd van de 2 sneden witbrood (bij voorkeur oud) de korstjes en week het 15 minuten in 2 dl melk. Knijp het brood goed uit en voeg een ei, ½ theelepel nootmuskaat, zout en peper toe. 
  • Prak alles met een vork door elkaar. Mocht de massa te droog zijn, doe er dan een scheutje schenkroom of nog een ei bij. 
  • Verdeel het gehakt in 4 porties. Vorm van elke portie met natgemaakte handen een mooie ronde bal zonder barstjes. (Met afgekoelde handen draai je mooiere ballen!) 
  • Rol de gehaktballen door paneermeel. Laat ze even rusten in de koelkast. (Koele ballen blijven tijdens het braden beter in vorm). 
  • Verhit margarine of boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de ballen op een half hoog vuur rondom bruin. Draai het vuur laag, voeg circa 75 cl warm water toe en braad de ballen met het deksel op de pan in 20 minuten gaar. Draai de ballen steeds een stukje verder zodat ze rondom bruin worden.

Japanse rosbief

Gebraden rosbief gemarineerd met soja en sesamolie. De smaak combineert goed met de wat peperige waterkers, knapperige ijsbergsla en frisse komkommer.

Oesters van het varken
Varkensoester is de naam van een rond en hoog lapje vlees, dat meestal tussen de 125-150 gram weegt. Het is afkomstig van de varkensham, één van de meest magere en malse delen van het dier.

Japanse rosbief

Malse ribeye

Het vlees van een ribeye heeft een randje doorregen vet (gemarmerd), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft. Het is snel klaar en wordt net als biefstuk net niet helemaal gaar -dus rosé- gegeten. Een dikke ribeye is vaak lekkerder dan een dunne. In plaats van 4 dunne stukken, kunt u bijvoorbeeld 2 dikke nemen en die verdelen.

Malse ribeye

J. van der Meer, Keurslager

Dorpsstraat 104
2451AS Leimuiden
0172508159

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 19:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten